Lv.2235 XP
Sistem & FPS Optimizasyon Kılavuzu: Windows 11 24H2 İçin En Kapsamlı Oyun & FPS Optimizasyon Rehberi: Input Lag Azaltma
Arka plan servisleri, telemetry kapatma, oyun modu ayarları ve gereksiz Windows servislerinin sistem kaynaklarını tüketmesini engelleme.
1. Adım Adım Yapılandırma ve Tweak Adımları
2. Grafik Sürücüsü ve Oyun İçi Ayar Uyumu
3. Test ve Doğrulama
CapFrameX veya MSI Afterburner RivaTuner ile 5 dakikalık oyun içi benchmark alarak kare sürelerinin (Frame Time) dalgalanmadığını doğrulayın.
Arka plan servisleri, telemetry kapatma, oyun modu ayarları ve gereksiz Windows servislerinin sistem kaynaklarını tüketmesini engelleme.
1. Adım Adım Yapılandırma ve Tweak Adımları
- Sistem Geri Yükleme Noktası Oluşturma: Herhangi bir kayıt defteri (Registry) veya sürücü değişikliği öncesi daima bir geri yükleme noktası oluşturun.
- Giriş Gecikmesini (Input Lag) Sıfırlama: Windows Güç Planını 'Nihai Performans' veya özel optimize güç planına ayarlayarak CPU frekans dalgalanmalarını engelleyin.
- Arka Plan Yükünü Temizleme: Başlangıçta çalışan gereksiz üçüncü parti yazılımları devre dışı bırakarak RAM ve CPU önbelleğini oyunlara ayırın.
2. Grafik Sürücüsü ve Oyun İçi Ayar Uyumu
- Oyunlarda 'Tam Ekran Özel (Exclusive Fullscreen)' modunu kullanarak Windows DWM (Desktop Window Manager) gecikmesini devre dışı bırakın.
- Yenileme hızı ayarınızın Windows Gelişmiş Görüntü Ayarları altında monitörünüzün azami Hz değerinde olduğundan emin olun.
3. Test ve Doğrulama
CapFrameX veya MSI Afterburner RivaTuner ile 5 dakikalık oyun içi benchmark alarak kare sürelerinin (Frame Time) dalgalanmadığını doğrulayın.